Składniki na placki:
- 8 surowych, obranych ziemniaków;
- 2 surowe, obrane marchewki;
- ćwiartka surowego selera;
- 1 średnia cebula;
- 2 jaja;
- szklanka mąki pełnoziarnistej (dodałam 3 zboża - Lubelli);
- pęczek natki pietruszki;
- kilka listków świeżej bazylii;
- sól;
- pieprz;
- olej lub oliwa.
Składniki na sos:
- jogurt naturalny 200 g;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- sól, pieprz do smaku;
- kilka świeżych liści bazylii;
- pęczek szczypiorku;
- pęczek natki pietruszki;
- pęczek koperku
- kilka listków świeżego lubczyku;
- sól, pieprz do smaku;
- można też dodać troszkę cukru
Przygotowanie:
Placki:
Wszystkie warzywa ścieramy do dużej miski, na tarce o najmniejszych oczkach.
Siekamy natkę pietruszki i liście bazylii. Wrzucamy do startych warzyw.
Dodajemy dwa surowe jaja, szklankę mąki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, który smarujemy niewielką ilością oleju lub oliwy. Nakładamy i formujemy ciasto na placki.
Pieczemy placki przez ok 20 min. a następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 min.
Sos jogurtowo - ziołowy:
Jogurt umieścić w naczyniu. Dodać do niego, musztardę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
Posiekać drobno wszystkie zioła i dodać do jogurtu. Wymieszać. Następnie dodać sól, pieprz i cukier do smaku i znów wymieszać. Wstawić do lodówki w celu zgryzienia się składników.
Podawać z plackami.
Smacznego!!!
Moje pasje, hobby,zainteresowania i różnego rodzaju próby, te udane i mniej udane ;)
środa, 27 kwietnia 2016
czwartek, 21 kwietnia 2016
Młoda kapusta z koperkiem
Składniki:
- 1 lub 1,5 główki młodej kapusty (ja dałam 1,5 główki);
- 2 pęczki koperku;
- średnia cebula;
- 300g boczku wędzonego, parzonego;
- duże pęto kiełbasy (ja wybrałam podwawelską z szynki);
- sok z połówki cytryny;
- sól;
- pieprz;
- 2 - 3 łyżeczki cukru;
- olej lub oliwa.
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy i siekamy koperek, po czym wrzucamy razem do garnka. Zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy ok 20 min.
W między czasie kroimy cebulkę w piórka i podsmażamy na złoto na patelni. Kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, dodajemy do cebulki i smażymy razem. Wrzucamy do garnka z kapustą. Mieszamy. W razie potrzeby kapustę podlać gorącą wodą i dalej gotować z boczkiem i kiełbasą. Dodać pieprzu, soli i cukru (ja osobiście nie dodaję cukru - taka mi odpowiada). Kapustkę dusimy do miękkości, dodajemy soku z cytryny (zamiast soku z cytryny można dodać octu - jednak cytryna jest zdrowsza). Mieszamy.
Samcznego!!!
- 1 lub 1,5 główki młodej kapusty (ja dałam 1,5 główki);
- 2 pęczki koperku;
- średnia cebula;
- 300g boczku wędzonego, parzonego;
- duże pęto kiełbasy (ja wybrałam podwawelską z szynki);
- sok z połówki cytryny;
- sól;
- pieprz;
- 2 - 3 łyżeczki cukru;
- olej lub oliwa.
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy i siekamy koperek, po czym wrzucamy razem do garnka. Zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy ok 20 min.
W między czasie kroimy cebulkę w piórka i podsmażamy na złoto na patelni. Kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, dodajemy do cebulki i smażymy razem. Wrzucamy do garnka z kapustą. Mieszamy. W razie potrzeby kapustę podlać gorącą wodą i dalej gotować z boczkiem i kiełbasą. Dodać pieprzu, soli i cukru (ja osobiście nie dodaję cukru - taka mi odpowiada). Kapustkę dusimy do miękkości, dodajemy soku z cytryny (zamiast soku z cytryny można dodać octu - jednak cytryna jest zdrowsza). Mieszamy.
Samcznego!!!
środa, 20 kwietnia 2016
Pasta jajeczna
Bardzo proste przygotowanie :)
Składniki:
- 6 jaj;
- szczypior;
- 1 łyżka majonezu;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
Gotujemy jaja na twardo. Aby nie popękały do wody dodajemy łyżeczkę soli.
Jaja drobno siekamy i wrzucamy do miseczki.
Siekamy szczypior i dodajemy do jajek.
Dodajemy majonez, sól i pieprz wedle uznania. Wszystko mieszamy.
Do pasty możemy również dodać kilka rzodkiewek pokrojonych w kostkę.
Całość wkładamy do lodówki w celu przegryzienia się.
Smacznego!!!
Składniki:
- 6 jaj;
- szczypior;
- 1 łyżka majonezu;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
Gotujemy jaja na twardo. Aby nie popękały do wody dodajemy łyżeczkę soli.
Jaja drobno siekamy i wrzucamy do miseczki.
Siekamy szczypior i dodajemy do jajek.
Dodajemy majonez, sól i pieprz wedle uznania. Wszystko mieszamy.
Do pasty możemy również dodać kilka rzodkiewek pokrojonych w kostkę.
Całość wkładamy do lodówki w celu przegryzienia się.
Smacznego!!!
środa, 13 kwietnia 2016
Wiosenny twaróg na ostro.
Ostatnio tak bardzo chciało mi się wiosny, że postanowiłam zrobić sobie coś wiosennego i kolorowego na śniadanko. Naleciało mnie na twaróg, a że lubię trochę pikanterii, zrobiłam go na ostro. Przygotowanie jest bardzo proste i pewnie każdy potrafi go zrobić. mimo to podaję przepisik jak go wykonać ;)
Składniki:
- 250g półtłustego sera białego;
- mały jogurt naturalny;
- pęczek rzodkiewek;
- szczypior;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
Ser biały wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. rzodkiewki kroimy w kostkę, siekamy szczypior i wrzucamy do sera.
Dodajemy jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki w celu zgryzienia się.
Smacznego!!!
Składniki:
- 250g półtłustego sera białego;
- mały jogurt naturalny;
- pęczek rzodkiewek;
- szczypior;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
Ser biały wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. rzodkiewki kroimy w kostkę, siekamy szczypior i wrzucamy do sera.
Dodajemy jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki w celu zgryzienia się.
Smacznego!!!
Zielona sałatka makaronowa.
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty - świderki (500g);
- duży brokuł;
- 2 duże ogórki kwaszone;
- szczypiorek;
- koperek;
- wędzona pierś z kurczaka lub szynka konserwowa ok 300g;
- ser żółty ok 200g;
- majonez;
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Gotujemy makaron. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
Wstawiamy i osalamy wodę na brokuła. Brokuł kroimy w różyczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok 10 min.
Po ostygnięciu makaron i brokuł wrzucamy do dużej miski.
kroimy w kostkę szynkę lub wędzoną pierś z kurczaka i ogórki kwaszone. Siekamy szczypior i koperek. Wszystko wrzucamy do miski z makaronem i brokułem. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ser żółty. dodajemy majonez i pieprz. Wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki do zgryzienia się.
Smacznego!!!
- makaron pełnoziarnisty - świderki (500g);
- duży brokuł;
- 2 duże ogórki kwaszone;
- szczypiorek;
- koperek;
- wędzona pierś z kurczaka lub szynka konserwowa ok 300g;
- ser żółty ok 200g;
- majonez;
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Gotujemy makaron. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
Wstawiamy i osalamy wodę na brokuła. Brokuł kroimy w różyczki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok 10 min.
Po ostygnięciu makaron i brokuł wrzucamy do dużej miski.
kroimy w kostkę szynkę lub wędzoną pierś z kurczaka i ogórki kwaszone. Siekamy szczypior i koperek. Wszystko wrzucamy do miski z makaronem i brokułem. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ser żółty. dodajemy majonez i pieprz. Wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki do zgryzienia się.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)