sobota, 26 marca 2016

Pieczeń rzymska

Składniki:
- 0,7kg mięsa mielonego z szynki;
- 4 jajka;
- 1 średnia cebula;
- bułka tarta;
- czosnek (używam czosnku granulowanego);
- sól;
- pieprz;
- papryka ostra;
- majeranek;
- bazylia;
- olej.

Przygotowanie:

Gotujemy 2 jajka. Po ostygnięciu obieramy ze skorupek.
Mięso mielone wrzucamy do miski. Na tarce ścieramy cebulę i dodajemy do mięsa. Dodajemy "na oko" bułkę tartą, 2 surowe jajka, majeranek, czosnek, sól, pieprz i paprykę osrą. Wszystko mieszamy i ugniatamy. Do przyprawionego mięsa wkładamy w środek 2 ugotowane jajka. Formujemy dużego kotleta. Obtaczamy w bułce tartej. Kotleta podsmażamy na patelni do zarumienienia. Wkładamy do piekarnika na blasze, podlewamy olejem i wodą. Pieczemy w piekarniku w 200 st przez 1,5 - 2 godz. Po schłodzeniu można jeść z pieczywem :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz