Składniki:
1. 0,5 kg kiszonej kapusty;
2. 3 marchewki;
3. 2 pietruszki;
4. 1/2 selera;
5. 1/2 pora;
6. 1 cebula;
7. 6 - 8 ziemniaków;
8. 2 - 3 wędzone udka z kurczaka
9. 25 dag wędzonego boczku surowego;
10. 4- 5 ziarenek ziela angielskiego;
11. 4 - 5 listków laurowych;
12. sól;
13. pieprz;
14. suszony majeranek
15. 1 łyżka stołowa mąki pszennej.
Przygotowanie:
Do 3 - 4 L zimnej wody wrzucamy udka z kurczaka.
Ścieramy marchewkę, pietruszkę i seler na tarce o średnich oczkach.Pora kroimy w krążki.
Włoszczyznę dodajemy do wody z kurczakiem.
Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe.
Wstawiamy na gaz i gotujemy ok godziny.
Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z wywaru oddzielamy od kości i rozdrabniamy, wrzucając z powrotem do garnka.
Odciskamy kapustę kwaszoną i szatkujemy ją. Odciśnięty sok z kapusty zostawiamy na później, gdyby okazało się, że kapuśniak jest za mało kwaśny.
Do garnka wrzucamy poszatkowaną i odciśniętą kapustę.
Wywar gotujemy jeszcze ok 1 godz.
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Kroimy boczek w kostkę i wrzucamy na patelnię.
Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy razem z boczkiem.
Odcedzamy ziemniaki, które następnie wrzucamy do wywaru oraz boczek z cebulą, zostawiając na patelni wytopiony z boczku tłuszcz.
Do tłuszczu dodajemy łyżkę mąki (zasmażka) i smażymy mąkę do zarumienienia.
Zasmażkę dodajemy do wywaru i mieszamy.
Dodajemy do smaku sól, pieprz i suszony majeranek.
Gdy okaże się że kapuśniak jest za mało kwaśny dolewamy soku z kapusty i gotujemy jeszcze
5 min.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz