Mamy wiosn臋, wi臋c i najlepszy czas na szparagi 馃槀 Mam dzi艣 dla Was bardzo prosty i smaczny przepis na zapiekane szparagi.
Sk艂adniki:
- p臋czek szparag贸w;
- boczek w臋dzony i parzony w plastrach;
- ser ple艣niowy w kawa艂ku;
- oliwa z oliwek;
- s贸l.
Przygotowanie:
do po艂owy ich d艂ugo艣ci.
W wysokim garnku gotujemy i solimy wod臋.
Do wrz膮tku wstawiamy szparagi 艂ebkami do g贸ry, tak 偶eby 艂ebki wystawa艂y nad powierzchni臋 wody. Gotujemy 5 min, nie d艂u偶ej, wtedy szparagi b臋d膮 mi臋kkie i chrupi膮ce.
Po wyj臋ciu z wody, szparagi smarujemy oliw膮, zawijamy w plasterki boczku.
Szparagi umieszczamy w naczyniu, w kt贸rym b臋dziemy zapieka膰.
Bezpo艣rednio na szparagi 艣cieramy, na tarce ze 艣rednimi oczkami, ser ple艣niowy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy szparagi i zapiekamy do rozpuszczenia sera.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz