- ok 1 kg schabu środkowego lub karkowego (ja wybrałam schab środkowy, bo nie lubię tłustego mięsa).
- Folia aluminiowa
Marynata:
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra,
- płatki czosnku kolorowego,
- kolendra,
- rozmaryn,
- majeranek.
Przygotowanie:
Do dużej miski wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, wsypujemy paprykę, sól, pieprz, czosnek, kolendrę, rozmaryn i majeranek. Wszystko mieszamy.
Opłukujemy pod wodą schab, a następnie wcieramy marynatę. Mięso pozostawiamy w lodówce do następnego dnia. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schab owijamy dokładnie folią aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Mięso pieczemy ok 2 godzin. Schab wypuszcza swój własny sosik, który możemy wykorzystać np. do okraszenia ziemniaczków.
Mięso można zjeść na gorąco do obiadu z ziemniaczkami i surówką lub na zimno na kanapki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz