środa, 9 listopada 2016

Schab pieczony z rozmarynem i kolendrą

Składniki:


  • ok 1 kg schabu środkowego lub karkowego (ja wybrałam schab środkowy, bo nie lubię tłustego mięsa).
  • Folia aluminiowa
Marynata:
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra,
  • płatki czosnku kolorowego,
  • kolendra, 
  • rozmaryn,
  • majeranek.
Przygotowanie:

Do dużej miski wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, wsypujemy paprykę, sól, pieprz, czosnek, kolendrę, rozmaryn i majeranek. Wszystko mieszamy.
Opłukujemy pod wodą schab, a następnie wcieramy marynatę. Mięso pozostawiamy w lodówce do następnego dnia. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schab owijamy dokładnie folią aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Mięso pieczemy ok 2 godzin. Schab wypuszcza swój własny sosik, który możemy wykorzystać np. do okraszenia ziemniaczków.
Mięso można zjeść na gorąco do obiadu z ziemniaczkami i surówką lub na zimno na kanapki.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz