- 3 duże piersi z kurczaka;
- 200 g mozzarelli w zalewie;
- 1 papryka czerwona;
- sól;
- papryka ostra;
- papryka słodka;
- czosnek granulowany;
- tymianek suszony,
- bazylia suszona;
- majeranek suszony;
- świeży koperek do posypania.
- 2 łyżki oleju;
- woda do podlania.
Przygotowanie:
Umyć piersi z kurczaka, poodcinać wszystkie chrząstki, kości i tłuszczyk.
Pierś ponakrajać. Zrobić mieszankę ziół i obsypać nią pierś z każdej strony,
Mozzarellę pokroić w grubsze plastry, pokroić paprykę.
Dzięki papryce pierś nie jest taka sucha.
Dzięki papryce pierś nie jest taka sucha.
W ponakrawaną pierś wkładamy naprzemiennie, mozzarellę i paprykę.
Na blachę wlewamy 2 łyżki oleju i trochę wody. Układamy piersi i pieczemy ok 1 godz. w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy widelcem, czy mięso jest miękkie. Posypujemy koperkiem.
Pieczoną pierś można jeść z kaszą gryczaną białą, ziemniakami, ryżem, lub w wersji fit z warzywami na parze.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz