Z tego względu, że lubię ostre potrawy przepis na pastę będzie podany w tym klimacie, ale
oczywiście możecie dodać przypraw ile chcecie. Może być i na ostro i łagodnie 😊
Składniki:
- puszka konserwowej cieciorki;
- puszka konserwowego groszku;
- garść łuskanych pestek słonecznika;
- sezam;
- szczypta czosnku granulowanego;
- łyżeczka papryki słodkiej;
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu czarnego;
- suszone płatki chili;
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego;
- 1/4 szklanki wody zimnej przegotowanej;
- Trochę świeżej natki pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy odcedzoną cieciorkę i groszek. Wsypujemy garść pestek słonecznika, przyprawy, wlewamy wodę i dwie łyżki oliwy lub oleju. Wszystko blendujemy. Do pasty wsypujemy sezamu i dokładnie mieszamy. Pastę wkładamy do pojemnika z przykrywką, słoika, bądź przykrywamy folią, żeby nam nie wyschła. Wkładamy do lodówki w celu zgryzienia się na 2h. Przed spożyciem posypujemy natką z pietruszki. Zamiast Papryki można dodać imbiru i gałki muszkatałowej.
Smacznego!!!
uwielbiam pastę z ciecierzycy :0
OdpowiedzUsuń