Składniki:
- duży brokuł;
- 5 jaj;
- puszka kukurydzy konserwowej;
- szczypiorek;
- pomidorki cherry 250g;
- jogurt naturalny 150g;
- 2 łyżeczki musztardy;
- 2 łyżeczki majonezu;
- ząbek czosnku;
- sól;
- pieprz;
- 3 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Ugotować brokuła w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, uważając, żeby nie był za miękki, bo się rozpadnie. Ugotować 5 jaj na twardo. Zostawić do ostygnięcia. Brokuł podzielić na małe różyczki, jaja pokroić w większą kostkę. Odlać kukurydzę z zalewy i dodać ją do jaj i brokuła. Posiekać szczypiorek, pomidorki przekroić w ćwiartki i dodać do sałatki.
Przygotowanie sosu: do kubka dodać opakowanie jogurtu, musztardę, majonez i wyciśnięty lub drobniutko pokrojony ząbek czosnku. Dodać soli i pieprzu. Wszystko to dobrze wymieszać i dołożyć do sałatki. Sałatkę dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 1-2 godz.
Jeśli ktoś chce, do sałatki może też dodać podprażone na patelni, nasiona słonecznika.
Smacznego!!!
Agnieszko przepis na sałatkę brzmi smacznie i kusząco ;-)
OdpowiedzUsuńwypróbuję na pewno!
Pozdrawiam Cię serdecznie