Przepyszne placki buraczane z sosem koperkowym. Może nie wyglądają apetycznie ale są bardzo dobre. Delikatniejsze od ziemniaczanych.
Składniki na placki:
- 3 duże buraki;
- 2 średnie ziemniaki;
- pęczek rzodkiewek (najlepiej dużych) lub biała rzodkiew;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 190 g jogurtu naturalnego;
- 2 jajka;
- cebula lub szarotka;
- pęczek szczypiorku;
- pęczek koperku;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu;
- szczypta czosnku granulowanego;
- olej do smażenia ( można pie w piekarniku, wtedy będą fit).
Składniki na sos:
- 190 g jogurtu naturalnego;
- pęczek koperku;
- szczypta czosnku granulowanego;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu;
- łyżeczka majonezu ( najlepiej kieleckiego)
- łyżeczka musztardy.
Przygotowanie placków:
Do miski ścieramy na średnich oczkach tarki:
buraki, ziemniaki, cebulę, rzodkiewkę. Wyciskamy i odsączamy sok, ale nie tak do końca. Troszeczkę niech zostanie.
Siekamy koperek i szczypiorek, dodajemy do masy.
Dodajemy 190 g jogurtu naturalnego, 2 szklanki mąki pszennej przesianej przez sitko, 2 jajka, szczyptę soli, pieprzu i czosnku. Wszystko to dobrze mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy placki i smażymy. Pyszne są zarówno ciepłe, jak i zimne.
Przygotowanie sosu:
Do miseczki przekładamy 190 g jogurtu naturalnego.
Siekamy koperek i wrzucamy do jogurtu.
Dodajemy soli, pieprzu, czosnku.
Dodajemy łyżeczkę majonezu, łyżeczkę musztardy.
Wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 15 min- 30 min.
Placuszki smarujemy sosem lub maczamy w sosie i zjadamy. 😀
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz