Składniki na 4 l
- surowe żeberka
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 cebuli
- 2 średnie buraki
- pęczek botwinki
- kilka ziemniaków
- jaja na twardo
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 200 g śmietany 18%
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz mielony
Wykonanie
Gotujemy mięsny wywar z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarenkami pieprzu, ok 45 min.Zbieramy szumowiny. Dodajemy umytą, obraną i pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę buraki.
Opalamy nad ogniem cebulę i wrzucamy do wywaru.
Wywar gotujemy jeszcze ok 1/2h.
Siekamy botwinę i buraczki z botwinki i wrzucamy do wywaru. Kroimy ziemniaki w kostkę i wrzucamy do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy zahartowaną śmietanę. Sól pieprz do smaku i wyciskamy cyrynę.
Na talerz nalewamy zupę i dodajemy jajo na twardo pokrojone w ćwiartki.
Uwaga: ziemniaki można podać osobno, okraszone cebulką i posypane koperkiem. Kto co lubi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz