- puszka białej lub czerwonej fasolki konserwowej;
- 2 cebule;
- 1/2 jabłka;
- 3- 4 suszone śliwki;
- 2 liście laurowe;
- 1 goździk;
- 1 ziele angielskie;
- 3 łyżki oleju do smażenia;
- 1 łyżka sosu sojowego;
- 1 łyżecza majeranku;
- 1/4 szklanki wody;
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w kostkę.
Obieramy jabłko, wykrawamy ogryzek i ścieramy na tarce.
Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy cebulę, jabłko, liście laurowe, ziele angielskie i goździk. Podsmażamy cebulkę i jabłko na złoty kolor.
W międzyczasie odcedzamy i przepłukujemy wodą fasolę, którą następnie wrzucamy do miski.
Do fasoli dodajemy majeranku, pieprzu, wody i sosu sojowego.
Blendujemy.
Z zesmażonej cebuli wyjmujemy przyprawy. Cebulę dodajemy do fasoli.
Śliwki drobno kroimy i również wrzucamy do fasoli.
Wszystko dobrze mieszamy.
Można jeść od razu rozsmarowując na chlebku ale lepiej smakuje, jak postoi trochę w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz