Kiedyś w czasach PRL-u, gdy niczego nie było na półkach w sklepie, a słodycze były na kartki, trzeba było sobie jakoś radzić. I tak, nawet nie pamiętam skąd i od kogo dostałam taki przepis, którym chciałabym się dziś tu z wami podzielić.
Uwaga!!! Bardzo kaloryczne ale pyszne. Smakuje jak mleczna czekolada 😁
Składniki:
- Kostka masła (Polskie);
- 1 szklanka cukru;
- 0,5 szlanki wody;
- torebka cukru waniliowego;
- 2 łyżki kakao;
- 3 szklanki mleka w proszku (Łaciate);
- bakalie;
- 50 g herbatników (Petit Beurre - Jutrzenka);
- papier do pieczenia.
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy kostkę masła.
Dodajemy cukier, cukier waniliowy i wodę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Dodajemy kakao i znów mieszamy.
Odstawiamy z gazu i chłodzimy.
Po schłodzeniu dodajemy mleko w proszku i mieszamy do jednolitej masy.
Zalewamy wrzątkiem bakalie i odstawiamy na 5 min. Cedzimy.
Kruszymy drobno herbatniki dodajemy razem z bakaliami do masy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, będzie nam łatwiej, po zastygnięciu wyjąć blok.
Masę wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz