- 700 g fasoli jaś;
- 500 g wędzonego surowego boczku;
- 3 pęta kiełbasy (podwawelska z szynki);
- passata (680 g);
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 2 duże marchewki;
- duża cebula
- kilka liści laurowych;
- kilka ziaren ziela angielskiego;
- ziarna pieprzu czarnego,
- pieprz czarny mielony;
- suszony majeranek;
- sól,
- olej rzepakowy;
- 4 łyżki mąki pszennej (szymanowska).
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez całą noc.
Zlewamy starą wodę i nalewamy świeżą.
Gotujemy ok 1,5 godz. Fasola ma się nie rozgotować.
Osobno gotujemy w 3 L wody, boczek w kawałku, startą na tarce marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Wywar gotujemy ok 1 godziny.
Z wywaru wyciągamy boczek, odkrawamy skórę, kroimy go w kostkę i ponownie dodajemy do wywaru.
Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Do kiełbasy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażamy na złoto z kiełbaską. Całość dodajemy do wywaru.
Ugotowaną fasolę odsączamy i dodajemy do zupy.
Dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i majeranek.
Mąkę wsypujemy do kubka i wlewamy trochę zimnej wody. Dokładnie mieszamy aby mąka nabrała jednolitej rzadkiej konsystencji, bez grudek.
Do kubka wlewamy jeszcze trochę wywaru, mieszamy i całość dodajemy do zupy mieszając.
Solimy i pieprzymy.
Gotujemy jeszcze 5 minut, mieszamy aby nam się nie przypaliła fasolka.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz