sobota, 23 września 2017

Sałatka brokułowa

Dziś proponuję wam przepyszną i prostą w wykonaniu sałatkę brokułową.

Składniki:

  • duży brokuł;
  • 5 jaj;
  • puszka kukurydzy konserwowej;
  • szczypiorek;
  • pomidorki cherry 250g;
  • jogurt naturalny 150g;
  • 2 łyżeczki musztardy;
  • 2 łyżeczki majonezu;
  • ząbek czosnku;
  • sól;
  • pieprz;
  • 3 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

Ugotować brokuła w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, uważając, żeby nie był za miękki, bo się rozpadnie. Ugotować 5 jaj na twardo. Zostawić do ostygnięcia. Brokuł podzielić na małe różyczki, jaja pokroić w większą kostkę. Odlać kukurydzę z zalewy i dodać ją do jaj i brokuła. Posiekać szczypiorek, pomidorki przekroić w ćwiartki i dodać do sałatki.
Przygotowanie sosu: do kubka dodać opakowanie jogurtu, musztardę, majonez i wyciśnięty lub drobniutko pokrojony ząbek czosnku. Dodać soli i pieprzu. Wszystko to dobrze wymieszać i dołożyć do sałatki. Sałatkę dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 1-2 godz.
Jeśli ktoś chce, do sałatki może też dodać podprażone na patelni, nasiona słonecznika.
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Agnieszko przepis na sałatkę brzmi smacznie i kusząco ;-)
    wypróbuję na pewno!
    Pozdrawiam Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń