piątek, 2 września 2016

Sałatka z brązowym ryżem i tuńczykiem


Składniki:


  • 2 torebki brązowego ryżu;
  • puszka tuńczyka w sosie własnym;
  • pęczek szczypioru;
  • puszka mieszanki: kukurydzy i groszku konserwowego;
  • 3 jaja
  • czerwona papryka konserwowa;
  • ogórki konserwowe;
  • jogurt naturalny lub łyżka stołowa majonezu;
  • pieprz czarny mielony; 
  • sól.

Przygotowanie:

Gotujemy ryż, i jaja. Siekamy szczypior, kroimy w kostkę paprykę i ogórki konserwowe i jajka.
Do ostudzonego ryżu, dodajemy odlanego z sosu tuńczyka, którego rozgniatamy widelcem, paprykę, szczypior, ogórki, jajka i mieszankę kukurydzy z groszkiem. Wszystko to mieszamy. Dodajemy do sałatki jogurtu naturalnego bądź łyżkę majonezu i pieprz wedle uznania. Sól dodajemy w przypadku dodania jogurtu. Jeśli dodajemy majonezu sałatki nie trzeba solić. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Po tym czasie sałatka jest gotowa. 
Jest naprawdę pyszna.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz