środa, 27 kwietnia 2016

Placki warzywne (fit) z sosem jogurtowo - ziołowym.

Składniki na placki:


- 8 surowych, obranych ziemniaków;
- 2 surowe, obrane marchewki;
- ćwiartka surowego selera;
- 1 średnia cebula;
- 2 jaja;
- szklanka mąki pełnoziarnistej (dodałam 3 zboża - Lubelli);
- pęczek natki pietruszki;
- kilka listków świeżej bazylii;
- sól;
- pieprz;
- olej lub oliwa.

Składniki na sos:

- jogurt naturalny 200 g;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- sól, pieprz do smaku;
- kilka świeżych liści bazylii;
- pęczek szczypiorku;
- pęczek natki pietruszki;
- pęczek koperku
- kilka listków świeżego lubczyku;
- sól, pieprz do smaku;
- można też dodać troszkę cukru

Przygotowanie:

Placki:

Wszystkie warzywa ścieramy do dużej miski, na tarce o najmniejszych oczkach.
Siekamy natkę pietruszki i liście bazylii. Wrzucamy do startych warzyw.
Dodajemy dwa surowe jaja, szklankę mąki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, który smarujemy niewielką ilością oleju lub oliwy. Nakładamy i formujemy ciasto na placki.
Pieczemy placki przez ok 20 min. a następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 min.

 Sos jogurtowo - ziołowy:

Jogurt umieścić w naczyniu. Dodać do niego, musztardę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
Posiekać drobno wszystkie zioła i dodać do jogurtu. Wymieszać. Następnie dodać sól, pieprz i cukier do smaku i znów wymieszać. Wstawić do lodówki w celu zgryzienia się składników.
Podawać z plackami.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz