środa, 21 marca 2018

Smalec wegetariański

Składniki:

  • puszka białej lub czerwonej fasolki konserwowej;
  • 2 cebule;
  • 1/2 jabłka;
  • 3- 4 suszone śliwki;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 goździk;
  • 1 ziele angielskie;
  • 3 łyżki oleju do smażenia;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 1 łyżecza majeranku;
  • 1/4 szklanki wody;
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Kroimy cebulę w kostkę.
Obieramy jabłko, wykrawamy ogryzek i ścieramy na tarce.
Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy cebulę, jabłko, liście laurowe, ziele angielskie i goździk. Podsmażamy cebulkę i jabłko na złoty kolor.
W międzyczasie odcedzamy i przepłukujemy wodą fasolę, którą następnie wrzucamy do miski.
Do fasoli dodajemy majeranku, pieprzu, wody i sosu sojowego.
Blendujemy.
Z zesmażonej cebuli wyjmujemy przyprawy. Cebulę dodajemy do fasoli.

Śliwki drobno kroimy i również wrzucamy do fasoli.
Wszystko dobrze mieszamy.
Można jeść od razu rozsmarowując na chlebku ale lepiej smakuje, jak postoi trochę w lodówce.

Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz