środa, 25 kwietnia 2018

Botwinka

Wreszcie mamy wiosnę, przyszedł czas na nowalijki. Dziś polecam zupę botwinkową,  idealną na tą porę roku :)

Składniki na 4 l
  • surowe żeberka
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 cebuli
  • 2 średnie buraki
  • pęczek botwinki
  • kilka ziemniaków
  • jaja na twardo
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 200 g śmietany 18% 
  • 1/2 cytryny 
  • sól
  • pieprz mielony

Wykonanie

Gotujemy mięsny wywar z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarenkami pieprzu, ok 45 min.Zbieramy szumowiny. Dodajemy umytą, obraną i pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę buraki.
Opalamy nad ogniem cebulę i wrzucamy do wywaru.
Wywar gotujemy jeszcze ok 1/2h.
Siekamy botwinę i buraczki z botwinki i wrzucamy do wywaru. Kroimy ziemniaki w kostkę i wrzucamy do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy zahartowaną śmietanę. Sól pieprz do smaku i wyciskamy cyrynę.
Na talerz nalewamy zupę i dodajemy jajo na twardo pokrojone w ćwiartki.

Uwaga:  ziemniaki można podać osobno, okraszone cebulką i posypane koperkiem. Kto co lubi.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz