wtorek, 6 czerwca 2017

Pieczona pierś kurczaka z mozzarellą i papryką czerwoną

Składniki:
  • 3 duże piersi z kurczaka;
  • 200 g mozzarelli w zalewie;
  • 1 papryka czerwona;
  • sól; 
  • papryka ostra;
  • papryka słodka;
  • czosnek granulowany;
  • tymianek suszony,
  • bazylia suszona;
  • majeranek suszony;
  • świeży koperek do posypania.
  • 2 łyżki oleju;
  • woda do podlania. 
Przygotowanie:

Umyć piersi z kurczaka, poodcinać wszystkie chrząstki, kości i tłuszczyk.
Pierś ponakrajać. Zrobić mieszankę ziół i obsypać nią pierś z każdej strony,
Mozzarellę pokroić w grubsze plastry, pokroić paprykę.
Dzięki papryce pierś nie jest taka sucha.
W ponakrawaną pierś wkładamy naprzemiennie, mozzarellę i paprykę.
Na blachę wlewamy 2 łyżki oleju i trochę wody. Układamy piersi i pieczemy ok 1 godz. w temperaturze 180ºC.  Sprawdzamy widelcem, czy mięso jest miękkie. Posypujemy koperkiem.
Pieczoną pierś można jeść z kaszą gryczaną białą, ziemniakami, ryżem, lub w wersji fit z warzywami na parze.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz