poniedziałek, 28 maja 2018

Placki buraczane

Przepyszne placki buraczane z sosem koperkowym. Może nie wyglądają apetycznie ale są bardzo dobre. Delikatniejsze od ziemniaczanych. 

Składniki na placki:

  • 3 duże buraki;
  • 2 średnie ziemniaki;
  • pęczek rzodkiewek (najlepiej dużych) lub biała rzodkiew;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 190 g jogurtu naturalnego;
  • 2 jajka;
  • cebula lub szarotka;
  • pęczek szczypiorku;
  • pęczek koperku;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu;
  • szczypta czosnku granulowanego;
  • olej do smażenia ( można pie w piekarniku, wtedy będą fit).

Składniki na sos:

  • 190 g jogurtu naturalnego;
  • pęczek koperku;
  • szczypta czosnku granulowanego;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu;
  • łyżeczka majonezu ( najlepiej kieleckiego)
  • łyżeczka musztardy.

Przygotowanie placków:


Do miski ścieramy na średnich oczkach tarki:
buraki, ziemniaki, cebulę, rzodkiewkę. Wyciskamy i odsączamy sok, ale nie tak do końca. Troszeczkę niech zostanie.
Siekamy koperek i szczypiorek, dodajemy do masy.
Dodajemy 190 g jogurtu naturalnego, 2 szklanki mąki pszennej przesianej przez sitko, 2 jajka, szczyptę soli, pieprzu i czosnku. Wszystko to dobrze mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy placki i smażymy. Pyszne są zarówno ciepłe, jak i zimne.

Przygotowanie sosu:


Do miseczki przekładamy 190 g jogurtu naturalnego.
Siekamy koperek i wrzucamy do jogurtu.
Dodajemy soli, pieprzu, czosnku.
Dodajemy łyżeczkę majonezu, łyżeczkę musztardy.
Wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 15 min- 30 min.
Placuszki smarujemy sosem lub maczamy w sosie i zjadamy. 😀
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz