艣roda, 13 czerwca 2018

Zielone szparagi zapiekane z boczkiem i serem ple艣niowym


Mamy wiosn臋, wi臋c i najlepszy czas na szparagi 馃槀 Mam dzi艣 dla Was bardzo prosty i smaczny przepis na zapiekane szparagi.

Sk艂adniki:
  • p臋czek szparag贸w;
  • boczek w臋dzony i parzony w plastrach;
  • ser ple艣niowy w kawa艂ku;
  • oliwa z oliwek;
  • s贸l.
Przygotowanie:

Myjemy szparagi. Obcinamy ko艅c贸wki. Grubsze 艂odygi obieramy cienko obieraczk膮 do warzyw,
do po艂owy ich d艂ugo艣ci.

W wysokim garnku gotujemy i solimy wod臋.
Do wrz膮tku wstawiamy szparagi 艂ebkami do g贸ry, tak 偶eby 艂ebki wystawa艂y nad powierzchni臋 wody. Gotujemy 5 min, nie d艂u偶ej, wtedy szparagi b臋d膮 mi臋kkie i chrupi膮ce.
Po wyj臋ciu z wody, szparagi smarujemy oliw膮, zawijamy w plasterki boczku.
Szparagi umieszczamy w naczyniu, w kt贸rym b臋dziemy zapieka膰.
Bezpo艣rednio na szparagi 艣cieramy, 
na tarce ze 艣rednimi oczkami, ser ple艣niowy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy szparagi i zapiekamy do rozpuszczenia sera. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz