czwartek, 16 sierpnia 2018

Nalewka malinowa

Dziś zapraszam na nalewkę malinową, która wyśmienicie sprawdzi się w zimowe, mroźne wieczory oraz będzie idealna na zaziębienia. Ciepły kocyk, gorąca herbata z miodem i cytryną oraz mocna malinowa nalewka, to coś co tygryski lubią najbardziej 😉
Składniki:
  • 1 kg dojrzałych malin;
  • 1/2 kg cukru lub 1L miodu;
  • 0,5 L wódki;
  • 0,5 L 95% spirytusu.
Przygotowanie:

Do słoja wrzucamy umyte maliny i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem.
Następnie maliny zalewamy wódką i spirytusem. Zakręcamy słój.
Tak zalane maliny pozostawiamy ciemnym miejscu, na 3 miesiące, od czasu do czasu wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlewamy nalewkę przez gazę lub inną szmatkę, a następnie wyciskamy przez nią,  do sucha maliny. Przefiltrowaną nalewkę rozlewamy do butelek i pozostawiamy na co najmniej miesiąc. Im nalewka dłużej stoi tym jest smaczniejsza, a smak i zapach malin intensywniejszy.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz