Składniki:
- 1 kg dojrzałych malin;
- 1/2 kg cukru lub 1L miodu;
- 0,5 L wódki;
- 0,5 L 95% spirytusu.
Przygotowanie:
Do słoja wrzucamy umyte maliny i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem.
Następnie maliny zalewamy wódką i spirytusem. Zakręcamy słój.
Tak zalane maliny pozostawiamy ciemnym miejscu, na 3 miesiące, od czasu do czasu wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlewamy nalewkę przez gazę lub inną szmatkę, a następnie wyciskamy przez nią, do sucha maliny. Przefiltrowaną nalewkę rozlewamy do butelek i pozostawiamy na co najmniej miesiąc. Im nalewka dłużej stoi tym jest smaczniejsza, a smak i zapach malin intensywniejszy.
Smacznego !!!
Do słoja wrzucamy umyte maliny i zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem.
Następnie maliny zalewamy wódką i spirytusem. Zakręcamy słój.
Tak zalane maliny pozostawiamy ciemnym miejscu, na 3 miesiące, od czasu do czasu wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlewamy nalewkę przez gazę lub inną szmatkę, a następnie wyciskamy przez nią, do sucha maliny. Przefiltrowaną nalewkę rozlewamy do butelek i pozostawiamy na co najmniej miesiąc. Im nalewka dłużej stoi tym jest smaczniejsza, a smak i zapach malin intensywniejszy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz