Składniki:
- dwie cukinie;
- 500 g mielonego mięsa z indyka (jeśli ktoś woli może być wieprzowe lub wołowo - wieprzowe);
- cebula;
- 5 - 6 pieczarek;
- 3 duże pomidory;
- pieprz;
- sól;
- papryka słodka;
- papryka ostra;
- 2 ząbki czosnku;
- kilka listków świeżej bazylii;
- szczypta bazylii suszonej;
- 150 g sera żółtego;
- olej.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na patelni. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy razem z cebulą. Dodajemy mięso z indyka i wszystko razem dusimy. Gdy mięso będzie prawie gotowe dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i posiekane liście świeżej bazylii. Wszystko to doprawiamy pieprzem, solą,papryką słodką i wyciskamy przez praskę czosnek. Dusimy do odparowania wody. Farsz przekładamy do miski i czekamy aż trochę wystygnie. Ścieramy żółty ser na dużych oczkach tarki.
Cukinie przekrawamy na pół wzdłuż. Łyżką wydrążamy środek.
Smarujemy pędzelkiem z olejem i doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami. W środek wkładamy mięsny farsz i posypujemy żółtym serem, przyprawami i suszoną bazylią. Blachę piekarnika wykładamy folią aluminiową i wstawiamy cukinię. Pieczemy w piekarniku w 200 st ok 20 min. Cukinię możemy podawać z różnymi rodzajami kasz. Jest naprawdę przepyszna.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz