poniedziałek, 10 września 2018

Faszerowana cukinia

Zaczął się sezon na kabaczki, paprykę i cukinię. Polecam więc dziś przepis na przepyszną faszerowaną mięsem z indyka, cukinię zapiekaną z serem żółtym, w piekaraniku.


Składniki:

  • dwie cukinie;
  • 500 g mielonego mięsa z indyka (jeśli ktoś woli może być wieprzowe lub wołowo - wieprzowe);
  • cebula;
  • 5 - 6 pieczarek;
  • 3 duże pomidory;
  • pieprz;
  • sól;
  • papryka słodka;
  • papryka ostra;
  • 2 ząbki czosnku;
  • kilka listków świeżej bazylii;
  • szczypta bazylii suszonej;
  • 150 g sera żółtego;
  • olej.
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na patelni. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy razem z cebulą. Dodajemy mięso z indyka i wszystko razem dusimy. Gdy mięso będzie prawie gotowe dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i posiekane liście świeżej bazylii. Wszystko to doprawiamy pieprzem, solą,papryką słodką i wyciskamy przez praskę czosnek. Dusimy do odparowania wody. Farsz przekładamy do miski i czekamy aż trochę wystygnie. Ścieramy żółty ser na dużych oczkach tarki.
Cukinie przekrawamy na pół wzdłuż. Łyżką wydrążamy środek.
Smarujemy pędzelkiem z olejem i doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami. W środek wkładamy mięsny  farsz i posypujemy żółtym serem, przyprawami i suszoną bazylią. Blachę piekarnika wykładamy folią aluminiową i wstawiamy cukinię. Pieczemy w piekarniku w 200 st ok 20 min. Cukinię możemy podawać z różnymi rodzajami kasz. Jest naprawdę przepyszna. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz