środa, 17 maja 2017

Blok czekoladowy

Odgrzebałam gdzieś w starym zeszycie z przepisami, przepis na pyszny blok czekoladowy.
Kiedyś w czasach PRL-u, gdy niczego nie było na półkach w sklepie, a słodycze były na kartki, trzeba było sobie jakoś radzić. I tak, nawet nie pamiętam skąd i od kogo dostałam taki przepis, którym chciałabym się dziś tu z wami podzielić.

Uwaga!!! Bardzo kaloryczne ale pyszne. Smakuje jak mleczna czekolada 😁

Składniki: 

  • Kostka masła (Polskie);
  • 1 szklanka cukru;
  • 0,5 szlanki wody;
  • torebka cukru waniliowego;
  • 2 łyżki kakao;
  • 3 szklanki mleka w proszku (Łaciate);
  • bakalie;
  • 50 g  herbatników (Petit Beurre - Jutrzenka);
  • papier do pieczenia.

Przygotowanie:

W garnuszku rozpuszczamy kostkę masła.
Dodajemy cukier, cukier waniliowy i wodę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Dodajemy kakao i znów mieszamy.
Odstawiamy z gazu i chłodzimy.
Po schłodzeniu dodajemy mleko w proszku i mieszamy do jednolitej masy.
Zalewamy wrzątkiem bakalie i odstawiamy na 5 min. Cedzimy.
Kruszymy drobno herbatniki  dodajemy razem z bakaliami do masy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, będzie nam łatwiej, po zastygnięciu wyjąć blok.
Masę wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz