sobota, 13 maja 2017

Kompot z rabarbaru i jabłek

Ze względu na to, że zostało mi kilka łodyg rabarbaru i nie bardzo miałam co z nimi zrobić, postanowiłam ugotować kompot. Idealny na ciepłe dni, orzeżwiający, pyszny i zdrowy.

Składniki:
  • 1,5 - 2 L wody;
  • kilka łodyg rabarbaru;
  • 2 duże jabłka;
  • kilka goździków;
  • cukier.
Przygotowanie:

Obieramy i myjemy rabarbar. Kroimy w kawałki.
Obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne.
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy rabarbar i jabłka.
Wrzucamy goździki.
Gotujemy ok 60 min. do miękości owoców. Dodajemy cukru, wedle uznania. Zamiast cukru można użyć zdrowszych zamienników :)
Po ostudzeniu kompot przecedzamy i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz