sobota, 13 maja 2017

Ciasto z rabarbarem

Składniki:
  • Kilka łodyg rabarbaru;
  • 4 jaja;
  • szklanka cukru;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • pół kostki margaryny Kasia.
Przygotowanie:

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cuker waniliowy. 
Blendujemy.
Roztapiamy margarynę i ciepłą wlewamy do ciasta.
 Blendujemy. 
Obieramy i myjemy rabarbar. Kroimy na kawałki. 
Część rabarbaru wrzucamy do ciasta i mieszamy z ciastem. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Na wierzch ciasta układamy pozostały rabarbar. 
Ciasto wkładamy do nagrzanego, do 180 stopni piekatnika. Pieczemy 60 min.
Po ostygnięciu pruszymy wierzch cukrem pudrem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz