poniedziałek, 22 maja 2017

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 700 g fasoli jaś;
  • 500 g wędzonego surowego boczku;
  • 3 pęta kiełbasy (podwawelska z szynki);
  • passata (680 g);
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 2 duże marchewki;
  • duża cebula
  • kilka liści laurowych;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • ziarna pieprzu czarnego,
  • pieprz czarny mielony;
  • suszony majeranek;
  • sól,
  • olej rzepakowy;
  • 4 łyżki mąki pszennej (szymanowska).

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez całą noc.
Zlewamy starą wodę i nalewamy świeżą.
Gotujemy ok 1,5 godz. Fasola ma się nie rozgotować.
Osobno gotujemy w 3 L wody, boczek w kawałku, startą na tarce marchewkę,  liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Wywar gotujemy ok 1 godziny.
Z wywaru wyciągamy boczek, odkrawamy skórę, kroimy go w kostkę i ponownie dodajemy do wywaru.
Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Do kiełbasy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażamy na złoto z kiełbaską. Całość dodajemy do wywaru.
Ugotowaną fasolę odsączamy i dodajemy do zupy.
Dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i majeranek.
Mąkę wsypujemy do kubka i wlewamy trochę zimnej wody. Dokładnie mieszamy aby mąka nabrała jednolitej rzadkiej konsystencji, bez grudek.
Do kubka wlewamy jeszcze trochę wywaru, mieszamy i całość dodajemy do zupy mieszając.
Solimy i pieprzymy.
Gotujemy jeszcze 5 minut, mieszamy aby nam się nie przypaliła fasolka.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz